Enstitümüz Matematik ve Fen Bilimleri Eğitimi Anabilim Dalı Fen Bilgisi Eğitimi Bilim Dalı Yüksek Lisans Öğrencisi Ayşe EFE, Prof. Dr. Dilber POLAT Danışmanlığında yürütmekte olduğu yüksek lisans tez çalışması kapsamında Periyodik Klavye Tasarladı.


Çalışmaya konu olan Periyodik tablo eğitim ve teknoloji ile entegre edilerek öğrencilerin aktif öğrenenler olması için dizayn edilmiştir. Bu sayede öğrencilere soyut gelen periyodik tablo özellikleri blok tabanlı yazılım programı m block uygulaması ile arduino karta yüklenmiştir.  Bu klavye periyodik tablo konusunu öğrenen veya pekiştirme ihtiyacı duyan ortaokul ve lise ve üniversite öğrencilerinin kullanımına uygun bir tasarımdır. Böylece periyodik tablo öğretimle ilgili işlevlerin bir parçası haline getirilerek, diğer eğitsel araçlar gibi nesnel ve erişilebilir olmuştur.



Materyalin görsel tasarımı küçük bir bilgisayar klavyesi şeklinde olup periyodik tablodan oluşmaktadır. Çalışmaya tinkercad uygulaması ile 3 boyutlu tasarımını oluşturarak başlanmıştır. Klavyenin üç boyutlu prototipin baskısı alınarak breadboard, iletken kablolar, transistör, hoparlör, Microsd kart okuyucu microsd kart, direnç, Lcd ekran, butonlar ve arduino ile oluşturulan devreler klavyenin iç kısmına butonlar için hazırlanan yere yerleştirerek montajı tamamlanmıştır.